Skulder bursitt øvelser

kr 199

Kategori: Stikkord:

Beskrivelse

En skulder bursitt er en betennelse i en slimpose i skulderleddet. Slimposer har vi i alle synovialledd som ankel, kne, skulder, albue og hofte.

Bursitt er mest vanlig i leddene som har mye sener eller bindevev, og som er i mye bevegelser overfor hverandre. I nesten alle tilfeller kommer betennelsen av at du har overbelastet leddet og slimposen.

Skulderbursitt forklaring

Skulderbursitt er en betennelse i bursaen, en liten væskefylt sekk som fungerer som en pute mellom sener, muskler og bein i skulderleddet.

Bursaens hovedoppgave er å redusere friksjon og hjelpe bevegelsen av skulderen til å være smidig og smertefri. Når bursaen blir betent, kan det føre til smerte og begrenset bevegelse i skulderen, noe som kalles bursitt.

Slimposer finnes i alle ledd og kan du kan også få bursitt i hoften eller albuen

Symptomer på skulderbursitt

De vanligste symptomene på skulderbursitt inkluderer:

  • Smerte: Skarpe eller verkende smerter i skulderen, spesielt når du løfter armen over hodet eller strekker den ut til siden.

  • Begrenset bevegelse: Vanskeligheter med å bevege skulderen på grunn av smerte eller stivhet. Dette kan gjøre det utfordrende å utføre daglige aktiviteter som å kle på seg eller løfte gjenstander.

  • Hevelse og ømhet: I noen tilfeller kan det være synlig hevelse eller ømhet rundt skulderleddet.

  • Nattlige smerter: Mange opplever smerte om natten, spesielt når de ligger på den berørte skulderen.

Årsaker til skulderbursitt

Skulderbursitt kan oppstå av flere grunner, blant annet:

  • Overbruk: Gjentatte bevegelser, spesielt i aktiviteter som krever mye skulderbruk, som svømming, tennis eller arbeid som innebærer løfting, kan føre til irritasjon og betennelse i bursaen.

  • Skade: En skade som fall eller slag mot skulderen kan også utløse bursitt ved å irritere bursaen.

  • Alder: Med alderen øker risikoen for skulderbursitt, ettersom ledd og vev gradvis slites og blir mer utsatt for betennelse.

  • Andre tilstander: Tilstander som leddgikt eller diabetes kan øke risikoen for å utvikle bursitt.

Behandling av skulderbursitt

Behandling av skulderbursitt fokuserer på å redusere betennelse, lindre smerte og gjenopprette skulderens normale funksjon. Dette kan omfatte:

  • Hvile: Å hvile skulderen og unngå aktiviteter som forverrer smerten, kan bidra til å redusere betennelsen og gi bursaen tid til å hele.

  • Ising: Påføring av is på skulderen i korte perioder kan bidra til å redusere hevelse og smerte.

  • Medikamenter: Anti-inflammatoriske medisiner, som ibuprofen eller naproksen, kan være nyttige for å lindre smerte og redusere betennelse.

  • Fysioterapi: Fysioterapi er en sentral del av behandlingen for skulderbursitt. Gjennom spesifikke øvelser kan du styrke musklene rundt skulderen, forbedre fleksibiliteten og redusere risikoen for at bursitten kommer tilbake. Fysioterapeuten kan også lære deg teknikker for å beskytte skulderen og unngå aktiviteter som kan forverre tilstanden.

  • Kortisoninjeksjoner: I tilfeller hvor smerten er alvorlig eller vedvarende, kan en kortisoninjeksjon i bursaen bidra til å redusere betennelsen og lindre smerte på kort sikt.

Forebygging av skulderbursitt

Forebygging handler i stor grad om å unngå overbelastning av skulderen og lære riktig teknikk når du utfører bevegelser som involverer skuldrene. Regelmessige styrke- og fleksibilitetsøvelser kan også bidra til å holde skuldermusklene sterke og smidige, noe som reduserer risikoen for at bursitt utvikler seg.

Hvis du allerede har hatt skulderbursitt, er det viktig å følge opp med fysioterapeutens råd og fortsette med øvelsene som er anbefalt for å forhindre tilbakefall. Sørg for å varme opp ordentlig før du deltar i aktiviteter som involverer skulderbevegelser, og ta hyppige pauser for å unngå overbelastning.

Oppsummering

Skulderbursitt er en smertefull tilstand som kan begrense skulderens bevegelse og funksjon. Med riktig behandling og forebyggende tiltak kan de fleste komme seg fullt ut og unngå fremtidige episoder. Ved å kombinere hvile, fysioterapi og, om nødvendig, medisinsk behandling, kan du gjenopprette skulderens helse og bevegelighet.