Akillessmerter

kr 200

Her er 2 programmer som kan hjelpe deg bli kvitt akillessmerter

Kategori: Stikkord:

Beskrivelse

Akillessmerter: Årsaker og behandling

Hva er akillessmerter?

Akillessmerter er smerter som oppstår i akillessenen, den store senen som går fra hælen opp til leggen. Denne senen er den sterkeste i kroppen, og den spiller en avgjørende rolle i aktiviteter som løping, hopping og gåing. Til tross for sin styrke er akillessenen også utsatt for skader og smerter, spesielt hos personer som er fysisk aktive.

Akillessmerter kan variere fra mild irritasjon til mer alvorlige tilstander som akillestendinopati eller til og med et senebrudd. Disse smertene utvikler seg ofte over tid, og mange opplever at det starter som en mild ubehag etter trening, før det gradvis blir verre hvis det ikke behandles.

Årsaker til akillessmerter

Det er flere faktorer som kan føre til smerter i akillessenen, og det er viktig å identifisere hva som har utløst smertene for å finne riktig behandling. Her er noen vanlige årsaker:

  1. Overbelastning: Den vanligste årsaken til akillessmerter er overbelastning av senen. Dette skjer ofte når man øker treningsmengden for raskt, eller hvis man gjør for mye aktivitet uten tilstrekkelig hvile. Akillessenen trenger tid til å tilpasse seg belastningen den utsettes for, og uten tilstrekkelig hvile kan små skader på senen bygge seg opp og føre til smerte.
  2. Dårlig teknikk eller fottøy: Hvis du bruker feil sko, spesielt når du løper, kan det legge unødvendig belastning på akillessenen. Løpesko som ikke gir nok støtte eller demping kan føre til at senen overarbeides. I tillegg kan løpestilen din spille en rolle – for eksempel om du lander hardt på hælen eller har en unaturlig gangart.
  3. Stive leggmuskler: Stramme eller stive leggmuskler kan øke belastningen på akillessenen. Dette kan skyldes mangel på fleksibilitet, dårlig oppvarming før aktivitet, eller manglende fokus på tøying etter trening.
  4. Aldersrelaterte forandringer: Med alderen mister senene noe av sin elastisitet og styrke. Dette gjør at eldre personer, særlig de som er aktive, kan være mer utsatt for akillessmerter enn yngre personer. Senen kan rett og slett bli mindre motstandsdyktig mot den belastningen den utsettes for i løpet av daglig aktivitet eller trening.
  5. Feilstilling i foten: Noen biomekaniske faktorer, som flate føtter eller overpronasjon (når foten ruller for mye innover ved hvert steg), kan bidra til at akillessenen får ekstra belastning. Dette kan etter hvert føre til smerter og skade.
  6. Tidligere skader: Har du tidligere hatt skader på akillessenen, som et delvis brudd eller tendinopati, kan senen være svekket og mer utsatt for å utvikle smerter igjen. Det er derfor viktig å være forsiktig med belastningen etter en tidligere skade.

Symptomer på akillessmerter

Akillessmerter kan variere i intensitet, men de vanligste symptomene inkluderer:

  • Smerter og stivhet langs baksiden av ankelen, spesielt om morgenen
  • Økt smerte under og etter fysisk aktivitet
  • Ømhet eller hevelse i senen
  • En knirkende eller knasende følelse når senen beveges
  • Smerter ved å stå på tå eller gå i trapper

Smertene er ofte verst etter perioder med inaktivitet, for eksempel etter en natts søvn, og kan bli mildere når du beveger deg mer i løpet av dagen.

Behandling av akillessmerter

Behandlingen av akillessmerter avhenger av hvor alvorlige smertene er, og om det er snakk om en akutt skade eller en mer kronisk tilstand som tendinopati. Her er noen av de vanligste behandlingsmetodene:

  1. Hvile og avlastning: Det viktigste tiltaket ved akillessmerter er å gi senen tid til å hvile og reparere seg selv. Dette betyr at du må redusere eller stoppe den aktiviteten som utløste smertene. Ved akutte smerter kan det være nødvendig med flere uker med redusert aktivitet.
  2. Isbehandling: Hvis senen er hoven eller smertefull, kan is hjelpe til med å redusere betennelse og lindre smerte. Påfør en ispakning i 15–20 minutter flere ganger daglig for best effekt.
  3. Sko og ortopediske innlegg: Bytte til sko som gir bedre støtte og demping kan hjelpe med å redusere belastningen på akillessenen. I tillegg kan ortopediske innlegg korrigere biomekaniske problemer som flate føtter eller overpronasjon, og dermed redusere risikoen for ytterligere skade.
  4. Fysioterapi: Fysioterapi er en viktig del av behandlingen av akillessmerter, spesielt ved kroniske problemer som tendinopati. En fysioterapeut kan hjelpe med øvelser som styrker senen og de omkringliggende musklene, samt tøyningsøvelser som øker fleksibiliteten i leggene og senen.Noen vanlige øvelser inkluderer eksentriske legghev, der du senker hælen sakte ned etter å ha stått på tå, og isometriske øvelser der du holder statiske posisjoner for å bygge opp styrke uten å overbelaste senen. Slike øvelser kan bidra til å forbedre senens motstandskraft og redusere risikoen for fremtidige skader.
  5. Gradvis retur til aktivitet: Når smertene begynner å avta, er det viktig å ikke gå rett tilbake til samme nivå av aktivitet som før. Gradvis progresjon er nøkkelen. Start med lavintensitetsaktiviteter, som sykling eller svømming, som ikke legger for mye press på akillessenen. Etter hvert som du bygger opp styrke og utholdenhet, kan du forsiktig gjenoppta løping eller annen høyintensitetsaktivitet.
  6. Støtteskinne eller tape: I noen tilfeller kan det være nyttig å bruke en skinne eller tape for å stabilisere ankelen og senen mens du heler. Dette gir senen en sjanse til å hvile mens den fortsatt får støtte under bevegelser.
  7. Smertestillende medisiner: Ved behov kan du bruke smertestillende midler som ibuprofen eller paracetamol for å lindre smerter og redusere betennelse. Vær forsiktig med å stole for mye på smertestillende, da dette kan føre til at du fortsetter å belaste senen uten å gi den nødvendig hvile.
  8. Sjokkbølgebehandling: For kroniske tilfeller av akillessmerter som ikke reagerer på mer konservative tiltak, kan sjokkbølgebehandling være et alternativ. Denne behandlingen bruker høyfrekvente lydbølger for å stimulere helingsprosessen i senen.

Forebygging av akillessmerter

Forebygging av akillessmerter handler i stor grad om å unngå overbelastning og å opprettholde god styrke og fleksibilitet i leggene og akillessenen. Her er noen tips for å redusere risikoen for fremtidige skader:

  1. Gradvis progresjon: Når du øker intensiteten eller volumet av treningen, sørg for å gjøre det gradvis. En tommelfingerregel er å ikke øke treningsbelastningen med mer enn 10 % per uke.
  2. Riktig oppvarming: Sørg for at du alltid varmer opp før fysisk aktivitet, spesielt aktiviteter som krever mye fra akillessenen som løping eller hopping. Tøyningsøvelser og dynamisk oppvarming kan bidra til å forberede senen og musklene på belastning.
  3. Styrketrening: Inkluder styrkeøvelser for leggene i treningsprogrammet ditt for å bygge opp motstandsdyktighet i akillessenen. Øvelser som legghev er spesielt gunstige.
  4. Tøyning og fleksibilitet: Sørg for å tøye leggene regelmessig for å opprettholde fleksibilitet. Dette kan bidra til å redusere spenningen på akillessenen og forhindre skader.

Konklusjon

Akillessmerter er en vanlig plage, spesielt blant aktive personer, men med riktig behandling og forebygging kan du redusere risikoen for at smertene blir en kronisk plage. Husk å lytte til kroppen, gi senen tilstrekkelig hvile, og oppsøk profesjonell hjelp hvis smertene vedvarer.