Skulderstabilitet

kr 199

Et treningsprogram lagd av fysioterapeut for å øke skulderstabiliteten. Det er et program med strikk, og et annet som er med funksjonelle øvelser

Kategorier: , Stikkord:

Beskrivelse

Skulderstabilitet = smertefri skulderbevegelighet

Skulderleddet er en av kroppens mest komplekse og mobile ledd, noe som gjør det sårbart for skader og ustabilitet.

Skulderstabilitet refererer til evnen til å opprettholde riktig posisjon og kontroll over skulderleddet gjennom hele bevegelsesbanen.

Dette er avgjørende for å utføre daglige aktiviteter uten smerte, samt for å forebygge skader. Dette gjelder spesielt i idretter og aktiviteter som belaster skulderen mye, feks kastøvelser.

Hva er skulderstabilitet?

Skulderstabilitet innebærer samspillet mellom muskler, leddbånd, sener og andre strukturer som støtter skulderleddet. Mens skulderen er konstruert for å gi stor bevegelsesfrihet, kan denne friheten også føre til økt risiko for ustabilitet, spesielt når disse støttestrukturene ikke fungerer bra nok til den aktivitetet du driver med.

Musklene rundt skulderen, spesielt rotatormansjetten og de omkringliggende skulderbladmusklene, spiller en sentral rolle i å holde skulderleddet på plass og gi stabilitet under bevegelse. God skulderstabilitet bidrar til å forhindre at leddet forskyves eller blir overbelastet, noe som kan føre til smerte eller skader som forstuinger, senerupturer eller skulderluksasjoner.

Hvorfor er skulderstabilitet viktig?

Uten tilstrekkelig skulderstabilitet kan leddet bli sårbart for en rekke problemer, inkludert:

  • Skuldersmerter: Manglende stabilitet kan føre til overbelastning av enkelte deler av skulderen, noe som kan resultere i smerter, betennelser eller kroniske plager.

  • Nedsatt bevegelseskontroll: Når skulderen er ustabil, kan det bli vanskeligere å utføre presise bevegelser, noe som kan påvirke både hverdagslige aktiviteter og prestasjoner i idrett.

  • Økt risiko for skader: Ustabilitet øker risikoen for akutte skader som forstuvninger eller skulderluksasjoner, spesielt i aktiviteter som innebærer tunge løft eller raske armbevegelser.

  • Kompensasjonsskader: Når skulderen er ustabil, kan kroppen begynne å kompensere ved å overbelaste andre muskler og ledd, noe som kan føre til sekundære skader, spesielt i nakke, rygg eller albue.

Hvordan opprettholdes skulderstabilitet?

For å opprettholde god skulderstabilitet er det viktig med en balansert utvikling av musklene rundt skulderleddet. Dette innebærer styrking av rotatormansjetten ved skulderstabiliserende øvelser, samt musklene som kontrollerer skulderbladets bevegelse, som er avgjørende for å stabilisere hele skulderkomplekset