SLAP-lesjon 22 uker postoperativt

kr 199

Dette programmet inneholder øvelser som kan gjennomføres i siste fase av rehabiliteringen. Man vil i denne perioden utfordre skulderen med mer krevende sportsrelaterte øvelser. Målet i denne fasen er å komme tilbake til idrett.

Beskrivelse

SLAP-lesjon 22 uker postoperativt markerer et viktig vendepunkt der pasienten ofte er klar for full retur til idrett eller andre krevende fysiske aktiviteter. Når du er kommet til denne fasen er målet å sikre at skulderen er fullt funksjonell, sterk, stabil, og i stand til å håndtere de høye kravene som idrett stiller.

Klinisk evaluering

  • Full funksjonsvurdering: Klinisk vurdering fokuserer på å bekrefte at skulderen har full styrke, bevegelighet, og stabilitet. Eventuelle restsymptomer, som mindre smerte eller ubehag under visse bevegelser, blir nøye evaluert for å sikre at de ikke indikerer ufullstendig heling eller risiko for re-skade.
  • Sports-spesifikke funksjonstester: Testing blir svært spesifikk, med fokus på bevegelser og belastninger som er typiske for pasientens idrett. Dette kan inkludere kastetester, vektløfting, hurtighetsøvelser, eller andre aktiviteter som belaster skulderen på en lignende måte som i konkurransesituasjoner.

Rehabiliteringsprogresjon

  • Maksimal styrke og utholdenhet: Styrketreningen fortsetter å fokusere på maksimal styrke og utholdenhet. Øvelsene er designet for å etterligne de spesifikke kravene som skulderen vil møte i idretten, inkludert eksplosive bevegelser og kraftige, repetitive belastninger.
  • Sports-spesifikke ferdigheter: Rehabiliteringsøvelsene blir stadig mer spesialiserte, med et enda større fokus på teknikk og form for å forhindre feilbelastning. For eksempel vil kastutøvere fokusere på riktig kasteteknikk, mens styrkeløftere vil arbeide med presis utførelse av løft.
  • Propriosepsjon og koordinasjon: Øvelser som forbedrer propriosepsjon og finmotorisk koordinasjon fortsetter å være viktige, spesielt for idretter som krever høy presisjon og raske reaksjoner.

Retur til idrett

  • Gradvis retur til full konkurranse: Pasienten begynner å delta fullt ut i idrettstreninger, inkludert alle aspekter av treningen som konkurranseforberedelser, kontaktsport, eller andre krevende fysiske aktiviteter. Overgangen til full konkurranse skjer gradvis for å sikre at skulderen tåler belastningen.
  • Kontinuerlig overvåking: Selv om pasienten er tilbake i full aktivitet, er det viktig med fortsatt overvåking. Regelmessige oppfølgingsbesøk eller kommunikasjon med fysioterapeut eller idrettstrener kan hjelpe med å identifisere eventuelle tidlige tegn på overbelastning eller re-skade.

Forebygging og vedlikehold

  • Vedlikeholdsprogram: Pasienten bør få et spesifikt treningsprogram for vedlikehold av skulderstyrke, stabilitet og fleksibilitet. Dette programmet kan integreres i deres vanlige treningsrutine for å forhindre fremtidige skader.
  • Forebyggende teknikker: Arbeid med teknikk og form i idretten for å minimere risikoen for belastningsskader. Dette inkluderer oppvarming, nedkjøling, og bruk av riktig utstyr.

Psykologisk forberedelse

  • Selvtillit og mental forberedelse: Å sikre at pasienten har full tillit til skulderen og er mentalt forberedt på å konkurrere uten frykt for re-skade er avgjørende. Dette kan inkludere mental trening, visualiseringsteknikker, eller arbeid med en idrettspsykolog hvis nødvendig.

Langsiktig oppfølging

  • Regelmessige kontroller: Selv etter retur til full aktivitet, kan det være nyttig med jevnlige kontroller, spesielt etter perioder med intensiv idrettsaktivitet, for å sikre at skulderen fortsetter å fungere optimalt.

Denne fasen markerer full retur til idrett, der målet er å opprettholde skulderens helse på lang sikt, og sikre at pasienten kan konkurrere på sitt høyeste nivå uten risiko for tilbakefall eller nye skader.