Egenbehandling med Epleys manøver

kr 100

Programmet er en beskrivelse av epleys manøver som du selv kan utføre om du har krystallsyke. Det er beskrivelse av manøveren for de som har problem med krystaller i høyre, eller venstre (bakre buegang).

Kategorier: , Stikkord:

Beskrivelse

Epleys manøver: Egenbehandling hjemmeøvelse

Hva er Epleys manøver?

Epleys manøver er en enkel, men svært effektiv behandling for en type svimmelhet kalt benign paroksysmal posisjons vertigo (BPPV). Dette er også kjent som krystallsyke.

BPPV oppstår når små krystaller i det indre øret kommer ut av sin vanlige posisjon og beveger seg inn i én av de halvsirkelformede kanalene, som er en del av balansesystemet i øret. Når disse krystallene forflytter seg, kan de stimulere hårcellene i øret og sende falske signaler til hjernen om hodets bevegelse, noe som fører til intens svimmelhet.

Årsaker til BPPV og krystallsyke

BPPV kan ramme hvem som helst, men det er vanligere hos eldre mennesker, da strukturer i det indre øret kan begynne å brytes ned med alderen. Skader på hodet, øreinfeksjoner eller andre øresykdommer kan også føre til at krystallene i det indre øret løsner og forårsaker svimmelhet. Noen ganger kan det også oppstå uten noen åpenbar årsak, noe som gjør det utfordrende å forebygge.

Typiske symptomer på BPPV inkluderer kortvarig, intens svimmelhet når hodet beveges i visse posisjoner, som når man snur seg i sengen, bøyer seg fremover eller legger hodet bakover. Svimmelhetsanfallene varer vanligvis bare noen få sekunder til minutter, men kan være svært plagsomme og begrense daglige aktiviteter.

Epleys manøver: Steg-for-steg

Epleys manøver er en teknikk som kan brukes til å flytte de løse krystallene tilbake til sin riktige posisjon i det indre øret. Manøveren innebærer en serie av hodebevegelser som kan bidra til å få krystallene ut av de halvsirkelformede kanalene og tilbake til området der de ikke forårsaker svimmelhet.

Her er en generell oversikt over hvordan Epleys manøver utføres:

  1. Startposisjon: Sett deg på en seng med beina hengende nedover og hodet vendt 45 grader mot siden som forårsaker svimmelhet.
  2. Ligg ned: Raskt, men forsiktig, legg deg ned på ryggen med hodet hengende litt over kanten av sengen, og hold hodet i samme vinkel (45 grader). Forbli i denne posisjonen i omtrent 30 sekunder.
  3. Rotér hodet: Drei hodet 90 grader til den andre siden uten å løfte det. Vent igjen i 30 sekunder.
  4. Rotér kropp og hode: Drei hodet og kroppen ytterligere 90 grader til du ligger på siden. Vent i 30 sekunder.
  5. Sett deg opp: Sett deg opp i en sakte bevegelse mens du holder hodet vendt 45 grader mot siden som nå er nede. Vent noen minutter før du reiser deg opp helt.

Denne manøveren kan utføres flere ganger til svimmelheten avtar, men det er viktig å gi kroppen litt tid til å tilpasse seg mellom hver repetisjon.

Epleys manøver som egenbehandling

Det er fullt mulig å utføre Epleys manøver hjemme, spesielt dersom du har blitt veiledet av en kiropraktor eller en fysioterapeut. Mange mennesker har hatt stor suksess med å bruke denne teknikken for å lindre eller eliminere symptomene på BPPV uten å måtte oppsøke hjelp.

Selv om Epleys manøver generelt er trygg, bør den utføres med forsiktighet, spesielt hvis du har nakkeskader eller andre medisinske tilstander som kan forverres ved å bevege hodet i visse vinkler. Hvis du opplever intens svimmelhet, kvalme, eller andre symptomer under eller etter manøveren, bør du stoppe og konsultere en spesialist på svimmelhet.

Når bør du søke profesjonell hjelp?

Selv om mange kan oppleve betydelig lindring av symptomer med egenbehandling, er det noen situasjoner der profesjonell hjelp er nødvendig. Hvis du prøver Epleys manøver hjemme uten suksess, eller hvis du opplever symptomer som forverres eller vedvarer, bør du søke råd fra en lege. Det kan være behov for ytterligere undersøkelser for å utelukke andre årsaker til svimmelheten, eller du kan trenge veiledning for å utføre manøveren korrekt.

BPPV er vanligvis ikke farlig, men det kan være svært ubehagelig. Epleys manøver er en enkel og effektiv metode for å behandle denne tilstanden, og mange mennesker finner at det gir rask lindring. Å forstå årsakene til krystallsyke og hvordan manøveren fungerer, kan bidra til å redusere angst og gi bedre kontroll over tilstanden. Ved riktig bruk kan Epleys manøver være et kraftig verktøy i å håndtere svimmelhet forårsaket av BPPV.