Prolaps i korsrygg

kr 199

Dette programmet inneholder 1 illustrasjon som forklarer prolaps i korsryggen, og 7 øvelser som er designet for å hjelpe prolapset på plass, eller for å øke bevegeligheten i korsryggen. 

Kategorier: , ,

Beskrivelse

Her finner du et utvalg av nøye utvalgte øvelser og treningsprogrammer designet spesielt for personer som har prolaps i korsryggen. Våre programmer er utviklet av eksperter innen fysioterapi og treningsterapi, og er basert på den nyeste forskningen og de beste tilgjengelige evidensbaserte metodene.

Vårt mål er å hjelpe deg med å redusere smerte, forbedre funksjonen og mobiliteten i ryggen, samt å styrke musklene rundt ryggraden for å forebygge fremtidige skader. Vi tilbyr en rekke forskjellige programmer som passer for alle nivåer

Generelt om prolaps

Ryggen består av ryggvirvler og mellomvirvelskiver. Mellomvirvelskivene inneholder brusk og har en indre myk kjerne omgitt av en ytre ring laget av hardere materiale. Disse skivene er viktige for å muliggjøre smidig bøyning i alle retninger og for å dempe støt som oppstår under bevegelser som gåing og løping.

Over tid, gjennom bruk av kroppen, er det naturlig at muskler, sener og ledd, inkludert mellomvirvelskivene, blir utsatt for slitasje. Dette slitasjen kan også påvirke den ytre, harde ringen i mellomvirvelskiven. Om slitasjen blir betydelig, kan det føre til skader på den ytre ringen, noe som igjen kan få den myke kjernen til å bule ut.

Dette resulterer i at mellomvirvelskiven buer utover og kan til og med gli utenfor ryggvirvelen. I noen tilfeller kan slitasje føre til små rifter i skiven, og det myke materialet kan lekke ut.

Prolapsen klassifiseres etter graden av skade på skiven, der en lett bukende skive kalles en liten prolaps, mens en skive med en revne regnes som en mer alvorlig prolaps. Det er viktig å merke seg at opplevelsen av prolaps varierer betydelig fra person til person.

Prolaps forekommer ofte hos personer i alderen 30-50 år. Mange lurer på hvorfor prolaps, en tilstand som er relatert til slitasje, faktisk blir mindre vanlig med alderen. Dette fenomenet kan forklares ved at i ung alder har kroppens vev god evne til å beholde vannmolekyler.

Imidlertid mister vevets evne til å binde vannmolekyler gradvis med alderen. Dette påvirker elastisiteten i muskel- og senevev, og i huden manifesteres det som rynker. På samme måte blir mellomvirvelskivene tørrere og flatere med alderen, og det er mindre materiale tilgjengelig for bukning i skiven. Dette kan føre til økt stivhet i ryggen, men samtidig øker stabiliteten, og risikoen for prolapsplager reduseres.

Når oppstår problemene? Skade på mellomvirvelskiven kan være smertefull i seg selv, med lokale ryggsmerter som vanlig symptom. Ofte opplever man en stiv rygg om morgenen, som gradvis blir mindre smertefull med bevegelse. Dette er imidlertid også et vanlig symptom blant de med ryggplager som ikke skyldes prolaps.

I visse tilfeller kan prolapsen bule såpass mye at den legger press på nerver som går ut fra ryggen på nivået til mellomvirvelskiven.

Dette kan resultere i smerte som følge av trykket, og smertene stråler vanligvis nedover beina, spesielt under knehasen og helt ned til føttene og tærne. Det spesifikke utstrålingsmønsteret, avhengig av hvor i ryggen prolapsen er lokalisert, kalles isjias, og det kan være svært ubehagelig.

Når er en ryggprolaps farlig? I visse tilfeller kan prolapsen utøve så mye trykk på nerver som går ut fra ryggen at det påvirker nervefunksjonen. Dette kan føre til tap av følelse i huden på beina og svekket muskelkraft. Hvis dette tilstanden vedvarer over tid, kan det potensielt føre til permanent skade på nerven, og slike tilfeller vurderes vanligvis for kirurgisk inngrep.

I alvorlige tilfeller kan nervene som forsyner baken og underlivet bli skadet. Dette fører til tap av kontroll over blære- og/eller tarmfunksjonen, samt nummenhet i setet og underlivet.

Dette er en akutt og alvorlig tilstand kjent som «cauda equina syndrom,» selv om det er svært sjelden. Bare en svært liten andel av prolapsutbrudd utvikler seg til denne alvorlige tilstanden, men på grunn av de potensielt alvorlige konsekvensene bør det alltid tas på alvor.

Ved kirurgisk behandling av prolaps fokuserer man på å begrense skaden på skiven og eventuelt fjerne deler av skiven som presser på nerven.