Rotator cuff betennelse (tendinopati)

kr 199

Dette programmet består hovedsaklig av eksentriske øvelser, som er veldig effektivt mot de fleste typer seneplager.

Beskrivelse

Rotator cuff betennelse (tendinopati) er en vanlig tilstand som påvirker senene og musklene rundt skulderleddet, og det kan være utfordrende å bli kvitt

Rotator cuff smerter: Årsaker, symptomer og behandling

Rotator cuff skader er en vanlig årsak til skuldersmerter og kan ramme mennesker i alle aldre. Det er spesielt utbredt blant eldre og personer som utfører gjentatte armbevegelser på jobb eller fritid. 

Rotator cuff muskulaturen består av fire muskler og deres sener som går rundt skulderleddet. Disse muskelsenene fungerer som både stabilisatorer og starter bevegelser av skulderen.

Skader på rotator cuff kan føre til smerte, svakhet og nedsatt funksjon i skulderleddet.

Synonymer for rotator cuff skader

Rotator cuff-skader kan også refereres til som:

  • Rotatormansjett-syndrom
  • Skulder impingement-syndrom
  • Supraspinatus tendinitt
  • Rotator cuff-tendinitt

Årsaker til rotator cuff-skader

Rotator cuff-skader kan oppstå av flere årsaker, blant annet:

  • Overbelastning: Gjentatte bevegelser, spesielt i aktiviteter som involverer hyppig løfting av armen over hodet, kan føre til slitasje på rotator cuff-senene. Dette er vanlig hos idrettsutøvere som svømmere, tennisspillere og baseballspillere, samt arbeidere som malere eller snekkere.

  • Aldersrelatert slitasje: Med alderen blir senene i rotator cuff svakere og mer utsatt for skader. Over tid kan dette føre til mikroskopiske rifter som gradvis forverres.

  • Akutte skader: En plutselig skade, som et fall på skulderen eller løfting av noe tungt, kan føre til en delvis eller fullstendig seneruptur i rotator cuff.

  • Dårlig holdning: En dårlig kroppsholdning, som å sitte med skuldrene fremoverbøyd over lengre tid, kan bidra til at rotatorcuffen belastes unødvendig mye.

Symptomer på rotatorcuffskader

Symptomer på en rotatorcuffskade kan variere avhengig av alvorlighetsgraden av skaden, men vanlige symptomer inkluderer:

  • Smerte: Smerte er det vanligste symptomet og oppleves ofte i skulderen, spesielt når man løfter armen over hodet eller beveger armen utover. Smerten kan også stråle nedover armen.

  • Svakhet: Skulderen kan føles svak, og det kan være vanskelig å løfte eller bære gjenstander, spesielt hvis senene er delvis eller fullstendig revet.

  • Begrenset bevegelsesomfang: Skulderen kan føles stiv, og bevegelsen kan være begrenset, spesielt ved forsøk på å løfte armen.

  • Knasing eller klikkelyder: Noen opplever knasing eller klikking i skulderen når de beveger armen.

  • Nattlig smerte: Smerter kan forverres om natten, spesielt når du ligger på den berørte skulderen.

Behandling av rotatorcuffskader

Behandlingen av rotatorcuffskader avhenger av skadens alvorlighetsgrad. Målet er alltid å redusere smerte, gjenopprette skulderens funksjon og forhindre ytterligere skade.

Behandlingsalternativene er som følger: 

Konservative behandlinger
  • Hvile: Unngå aktiviteter som forverrer smerten. Det kan være nødvendig å ta en pause fra idrett eller arbeid som belaster skulderen.

  • Ising: Påfør is på skulderen i 15-20 minutter flere ganger om dagen for å redusere smerte og hevelse.

  • Medikamenter: Anti-inflammatoriske medisiner som ibuprofen eller naproksen kan bidra til å lindre smerte og redusere betennelse.

  • Fysioterapi: Fysioterapi er en viktig del av behandlingen for rotatorcuffskader. En fysioterapeut kan lære deg øvelser som styrker musklene i rotator cuffen og forbedrer skulderens bevegelsesomfang. Målet med disse øvelsene er å gjenopprette normal skulderfunksjon, redusere smerte og forhindre fremtidige skader. Øvelsene fokuserer ofte på å styrke musklene rundt skulderen, forbedre stabiliteten, og øke fleksibiliteten i leddet.

Invasive behandlinger
  • Kortisoninjeksjoner: Hvis smerten er alvorlig og ikke blir bedre med konservativ behandling, kan legen anbefale en kortisoninjeksjon for å redusere betennelse og lindre smerte midlertidig.

  • Kirurgi: I tilfeller der senen er delvis eller fullstendig revet, eller når konservativ behandling ikke gir resultater, kan kirurgi være nødvendig. Operasjonen kan innebære å reparere den skadede senen eller, i noen tilfeller, utføre en dekompresjon for å fjerne ben eller annet vev som irriterer senen.

Forebygging av rotator cuff-skader

Forebygging er viktig, spesielt for personer som er i risikogrupper på grunn av idrett eller arbeid. Noen tiltak inkluderer:

  • Styrketrening: Regelmessige rotator cuff øvelser med styrketrening for de involverte musklene kan bidra til å forhindre skader ved å forbedre stabiliteten i skulderleddet.

  • Unngå repetitive bevegelser: Prøv å redusere antallet repetitive bevegelser som belaster skulderen, eller ta regelmessige pauser for å unngå overbelastning.

  • Riktig teknikk: Sørg for å bruke riktig teknikk når du løfter eller utfører bevegelser som belaster skulderen.

  • God kroppsholdning: Oppretthold en god kroppsholdning for å redusere belastningen på skulderen og unngå at muskler og sener overbelastes.

Oppsummering

Rotator cuff-skader er en vanlig årsak til skuldersmerter, og det er viktig å ta dem på alvor for å unngå langvarige problemer. Med riktig behandling, som kan inkludere hvile, medikamenter, fysioterapi, og i noen tilfeller kirurgi, kan de fleste oppnå en god bedring. Forebygging gjennom styrketrening og riktig teknikk er også viktig for å unngå fremtidige skader.

Dette  programment er utviklet av erfarne fysioterapeuter, osteopater og kiropraktorer for å gi deg et omfattende utvalg av øvelser og informasjon som vil hjelpe deg med å rehabilitere skulderen din på en trygg og effektiv måte.