Øvelser for kneoperert – fase 1 og 2

kr 199

Her får du to programmer med øvelser som kan brukes i første og andre fase etter for eksempel operasjon med innsettelse av kneprotese, operasjon fremre korsbånd/menisk/artroskopi. Det er et program til fase 1 og et annet til fase 2.

NB! Ta hensyn til eventuelle postoperative restriksjoner.

Kategori: Stikkord:

Beskrivelse

Generelt om øvelser for kneopererte – Fase 1 og 2

Fase 1: Tidlig Rehabilitering

Den første fasen etter en kneoperasjon, som for eksempel innsetting av kneprotese, operasjon av fremre korsbånd, meniskreparasjon eller artroskopi, fokuserer på å gjenopprette grunnleggende bevegelighet og funksjon i kneet. Målet i denne fasen er å redusere hevelse, minimere smerte og forhindre stivhet.

Hovedmål for Fase 1:

  1. Reduksjon av hevelse og smerte: Bruk av is, kompresjon og høydeplassering er vanlig for å kontrollere hevelse.
  2. Gjenopprette bevegelsesutslag: Øvelser som forsiktig strekker og bøyer kneet er viktige for å opprettholde og forbedre bevegelsen.
  3. Aktivering av muskler: Enkle øvelser som aktiverer musklene rundt kneet, spesielt quadriceps og hamstrings, for å forhindre muskelatrofi.
  4. Forbedre sirkulasjon: Øvelser som fremmer blodstrømmen for å støtte helingsprosessen.

Fase 2: Videregående Rehabilitering

Når grunnleggende funksjoner er gjenopprettet, og hevelse og smerte er under kontroll, går rehabiliteringen over i fase 2. Denne fasen fokuserer på å bygge opp styrke, stabilitet og funksjonell bevegelse.

Hovedmål for Fase 2:

  1. Styrke musklene: Mer utfordrende øvelser for å styrke musklene rundt kneet, inkludert bruk av vektmotstand.
  2. Forbedre balanse og propriosepsjon: Øvelser som forbedrer balansen og kroppens evne til å posisjonere leddene riktig.
  3. Øke bevegelsesutslag: Fortsatt fokus på å forbedre fleksibilitet og bevegelsesutslag for full funksjonalitet.
  4. Gradvis retur til aktivitet: Introduksjon av aktiviteter som etterligner daglige bevegelser og sportsaktiviteter for å forberede kneet på vanlig bruk.

Begge fasene er kritiske for en vellykket rehabilitering etter en kneoperasjon, og det er viktig å følge anbefalingene fra fysioterapeut for å sikre trygg og effektiv fremgang.

 

Øvelsene kan brukes i første fase og andre fase etter for eksempel operasjon med innsettelse av kneprotese, operasjon fremre korsbånd/menisk/artroskopi.

NB! Ta hensyn til eventuelle postoperative restriksjoner.