Bekkenøvelser for gravide

kr 199

Dette programmet inneholder bekkenøvelser for gravide. De er rettet primært mot bekkenplager. 

Kategorier: , Stikkord:

Beskrivelse

Hvorfor bekkenøvelser er bra for gravide

Bekkenøvelser for gravide, som inkluderer øvelser for både bevegelighet og styrke i bekkenområdet, er svært gunstige for gravide kvinner. Bekkenet spiller en nøkkelrolle under graviditet, ettersom det er her kroppen tilpasser seg for å bære og støtte en voksende livmor. Ved å fokusere på bekkenøvelser kan gravide kvinner bidra til å forbedre stabiliteten, redusere smerter og forberede kroppen på fødsel.

Styrking og stabilisering av bekkenet

Under graviditet forandrer kroppen seg betydelig, og bekkenet må tilpasse seg for å kunne bære den økende vekten av fosteret. Hormoner som relaxin myker opp leddbåndene i bekkenet for å forberede kroppen på fødsel, men dette kan også føre til ustabilitet og smerter i bekkenområdet. Bekkenøvelser som styrker musklene rundt bekkenet, inkludert setemuskulaturen, hoftemuskulaturen og nedre ryggmuskulaturen, kan bidra til bedre stabilitet og redusere risikoen for bekkenløsning og smerter.

Stabilisering av bekkenet er viktig fordi det hjelper med å opprettholde riktig kroppsholdning og minsker belastningen på korsryggen, et område mange gravide opplever smerter i. Ved å styrke disse musklene kan man også forbedre kroppens evne til å bære den økende vekten uten å kompensere med dårlig holdning eller feilbelastninger, som kan føre til ytterligere ubehag.

Forbedret bevegelighet og fleksibilitet

I tillegg til styrke er fleksibilitet og bevegelighet i bekkenområdet viktig under graviditeten. Bekkenøvelser som inkluderer tøyninger og mobilitetsøvelser, kan bidra til å opprettholde eller forbedre bevegelsesomfanget i bekkenet. Dette er avgjørende for å forberede kroppen på fødsel, hvor bekkenet må kunne utvide seg og tilpasse seg for å lette passasjen av babyen gjennom fødselskanalen.

Økt bevegelighet i bekkenet kan også bidra til å redusere stivhet og ubehag som kan oppstå på grunn av endringer i kroppens tyngdepunkt under graviditeten. Dette kan gjøre hverdagslige aktiviteter lettere og mer komfortable, og bidra til en mer aktiv og smertefri graviditet.

Redusert risiko for bekken- og hoftesmerter

Bekken- og hoftesmerter er vanlige plager blant gravide kvinner, spesielt i andre og tredje trimester når belastningen på bekkenet er størst. Bekkenøvelser kan bidra til å redusere denne typen smerter ved å forbedre muskelbalansen rundt bekkenet. Når musklene som støtter bekkenet er sterke og fleksible, kan de bedre absorbere og fordele vekten og belastningen som oppstår under graviditeten, noe som kan føre til mindre smerter.

Øvelser som fokuserer på både styrke og fleksibilitet kan også hjelpe til med å forhindre muskulær ubalanse som kan oppstå når noen muskler blir overbelastet mens andre blir for svake. Dette er spesielt viktig når kroppen forandrer seg så mye som den gjør under graviditet.

Forberedelse til fødsel

Bekkenøvelser spiller også en viktig rolle i å forberede kroppen på fødsel. Et fleksibelt og sterkt bekken kan bidra til en lettere fødselsprosess, ettersom det gir kroppen bedre forutsetninger for å tilpasse seg fødselens krav. Ved å jobbe med både bevegelighet og styrke i bekkenet, kan gravide kvinner oppleve en følelse av større kontroll under fødselen, noe som kan bidra til en bedre fødselsopplevelse.

Enkel og tilpassbar trening

En av fordelene med bekkenøvelser er at de er enkle å utføre og kan tilpasses hver enkelt kvinnes behov. De kan inkluderes som en del av et daglig treningsprogram, eller de kan gjøres alene for å fokusere spesifikt på bekkenområdet. Øvelsene krever ofte ikke spesialutstyr, og de kan gjøres hjemme, noe som gjør dem tilgjengelige for alle gravide kvinner uansett treningsnivå.

Oppsummering

Bekkenøvelser er en viktig del av en sunn graviditet. De bidrar til å styrke og stabilisere bekkenet, forbedre bevegeligheten, redusere risikoen for smerter og forberede kroppen på fødsel. Ved å inkludere bekkenøvelser i treningsrutinen kan gravide kvinner oppleve en mer komfortabel graviditet og være bedre forberedt på fødselsprosessen.